85 per uur in zone 50 en toch geen boete

Door Wouter Raskin op 24 maart 2022, over deze onderwerpen: Verkeersveiligheid

Dat er een marge bestaat op flitscamera's die je snelheid met 6 kilometer per uur corrigeren, is geweten. Maar de bijkomende tolerantiemarges die parketten hanteren, waren lang geheim. Tot nu. Blijkt dat sommige parketten wel heel ruime marges nemen om een overrompeling aan te versturen verkeersboetes te voorkomen.

Er zijn tijdens de flitsmarathon van gisteren wellicht weer meer dan 35.000 snelheidsovertredingen vastgesteld, net als vorige edities. Maar de kans is klein dat die bestuurders allemaal een boete in de bus krijgen. Je kan eraan ontsnappen als je niet al te ver boven de limiet zit. Enerzijds door de gecorrigeerde snelheid van zes km/u, die om technische redenen bestaat. Maar anderzijds ook door maatregelen in twaalf van de veertien parketten in ons land om een te hoge werkdruk te vermijden.

Vanaf welke snelheid je écht geflitst wordt, was tot nu toe een goed bewaard geheim. Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) liet de marges in kaart brengen, maar mocht die gegevens niet delen met het brede publiek.

Maar nu zijn alle marges wel bekend. N-VA-Kamerlid Wouter Raskin kreeg ze in handen door een lijst in willekeurige volgorde op te vragen. Door ze te anonimiseren, wordt voorkomen dat bestuurders de officieuze marge als nieuwe snelheidslimiet zouden gaan zien.

36 km per uur

Wat blijkt? De veertien parketten in ons land - ruwweg één per provincie, met hier en daar een extra onderverdeling - hebben elk hun eigen strategie. Er zijn er maar twee waar elke overtreding tot een boete leidt, twee andere schrijven alleen een maximum aantal boetes per jaar uit.

De andere tien hanteren een tolerantiemarge, die soms hoog oploopt. In een van de zones mogen auto's altijd minstens 11 km/u boven de maximumsnelheid rijden, elders loopt het afhankelijk van locatie en tijdstip op tot 20 of 27 km/u. Eén zone ziet zelfs 36 km/u door de vingers, zij het enkel 's nachts en in de buurt van werven. In de ene provincie is er geen enkele marge in de buurt van scholen, in de andere gelden de marges alleen 's nachts of op de autosnelweg.

“Systemen zoals tolerantiemarges zenden een verkeerd signaal uit”, zegt Wouter Raskin. “We moeten af van de mentaliteit dat het oké zou zijn om 80 km/u te rijden waar een maximumsnelheid van 70 km/u geldt. Dat betekent niet dat je een boete krijgt zodra je 1 km/uur te snel rijdt. Want de technische correctie van 6 km/u blijft behouden.”

Proefproject

Minister Van Quickenborne kondigde vorig jaar al aan dat hij de tolerantiemarges wil schrappen. In dat kader loopt een proefproject in Antwerpen en in drie Waalse arrondissementen. “Er zijn nog geen definitieve cijfers, maar de eerste resultaten zijn bemoedigend en doen vermoeden dat de maatregelen in de toekomst in grotere mate zouden kunnen worden gestandaardiseerd”, klinkt het bij de ministers.

Raskin vraagt om ook komaf te maken met de quota. “Want in zo'n systeem heerst totale willekeur. Eens de pot van de processen-verbaal vol is, wordt er eenvoudigweg niet meer geflitst. Zelfs een bestuurder die de tolerantiemarge ruim overschrijdt, kan daar dan ongestraft mee wegkomen. Dat is onaanvaardbaar.”

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is