Bilzen herbekijkt contract na vernietiging private trajectcontrole

Door Wouter Raskin op 16 januari 2022

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) heeft de omstreden trajectcontrole in de Antwerpse gemeente Bonheiden vernietigd. Bilzen, dat met dezelfde private partner in zee wil gaan, overweegt een aanpassing van het contract.

De gemeente Bonheiden had eind vorig jaar een contract afgesloten met een private speler om samen de verkeersveiligheid te handhaven. Het ging om het consortium TaaS (Trajectcontrole-as-a-Service), dat op tien gemeentelijke wegen in Bonheiden de snelheid zou controleren. Per vastgestelde overtreding zou het 24 euro ontvangen. Ook Bilzen wil in het voorjaar door dezelfde firma trajectcontroles laten installeren in twaalf straten.

Maar na een klacht van de oppositie in Bonheiden besliste Vlaams minister Bart Somers vrijdag om het gemeenteraadsbesluit te vernietigen. “Samenwerken met private partners moet kunnen, maar het contract en de voorwaarden moeten wel voldoen aan de geldende rechtsregels”, zegt Somers. TaaS had in het contract met de gemeente Bonheiden laten opnemen dat wegwerkzaamheden en infrastructuurwerken zoveel mogelijk vermeden moesten worden en dat aanpassingen niet mochten doorgevoerd worden zonder overleg. Somers: “Dat wekt de indruk dat de bevoegdheid van de gemeente om autonoom haar mobiliteitsbeleid te voeren, wordt ingeperkt. Lokale besturen moeten autonoom kunnen beslissen om verkeersdrempels en snelheidsremmers te installeren. Zoniet dreigt winstbejag de verkeersveiligheid in gevaar te brengen.”

Meteen rijst de vraag of Bilzen kan doorgaan met zijn geplande trajectcontroles. Het kabinet van minister Somers had vrijdag al contact met de gemeente. “Zij lieten weten dat het contract nog niet was ondertekend, in afwachting van een uitspraak over de klacht van Bonheiden, en dat ze het contract in die zin zullen aanpassen”, klinkt het op het kabinet.

Burgemeester Johan Sauwens van Bilzen (Trots op Bilzen) wil geen overhaaste conclusies nemen: “Ik moet het antwoord van de minister bekijken en zien in hoeverre wij nieuwe beslissingen moeten nemen.”

Volgens Sauwens staat in het contract met TaaS alleszins niet dat de Bilzense verkeerssituatie niet meer mag wijzigen gedurende de uitvoeringstermijn van het contract. “Het enige wat erin staat, is dat we dan even moeten overleggen met TaaS en dat lijkt me niet meer dan logisch”, zegt Sauwens. “Maar als die bewuste alinea een probleem vormt, zullen we die weglaten.”

Eigen houtje

“Volgens mijn informatie is de bewuste passage in het contract van Bonheiden identiek aan die in het contract van Bilzen”, zegt Bilzens oppositieraadslid Wouter Raskin (N-VA). “Als je dat kritisch leest, kun je niet anders dan concluderen dat een private firma er bij de lokale overheid op aandringt om aanpassingen in de infrastructuur niet op eigen houtje te doen. Als de minister dan zegt dat dat in strijd is met de lokale autonomie, heeft hij volgens mij gelijk.”

Gemeenten kunnen sinds vorig jaar via GAS-boetes zelf beperkte snelheidsovertredingen bestraffen in zone 30 en zone 50. Ze kunnen dat zelf doen of het overlaten aan een privébedrijf. Maar de private trajectcontroles oogsten veel kritiek. Juristen hebben vragen bij de rechtsgeldigheid. Tegenstanders vinden het bovendien geen goed idee om verkeersveiligheid over te laten aan private bedrijven.

 

Bron: Het Belang van Limburg © Mediahuis 2022

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is